The ultimate source of satisfaction is within ourself
— Dalai Lama

Eigenliefde

Diep gevoelde liefde voor jezelf is de bron van elke andere vorm. Liefde voor jezelf is tevredenheid met je eigen basis. Een weten dat je ok bent. Een teder oog voor je tekortkomingen. Een warme coach voor waar je aan wilt werken. Liefde voor jezelf is de goede keuzes maken: drinken als je dorst hebt, eten als je honger hebt, bewegen terwijl je rekening houdt met je beperkingen. Jezelf verwelkomen en omarmen, ook als er zaken knellen en pijnlijk zijn. 

Vanaf de dag dat je werd geboren, besta je. Sindsdien is elke stap die je hebt gezet onderdeel van wie je nu bent. Je hebt prachtige dingen meegemaakt. En je hebt verschrikkingen leren kennen.  Dat alles is onderdeel van jou. Het maakt jou tot wie je bent. 

Liefde houdt in dat je dat je accepteert wie je bent, je historie, je talenten, je tekortkomingen. Zoals de engelsen zeggen 'warts and all'. Als je aan jezelf wilt werken, kun je dat in rust en vrede met jezelf doen.  

 

I’ve spent too many years at war with myself. The doctor has told me, it’s no good for my health
— Sting

Begin bij jezelf

Liefde begint bij jezelf. Het is helaas niet mogelijk om echt van een ander te houden, als je niet ok bent met jezelf. Er zijn veel boeken, trainingen en coaches die zich precies op dit punt richten. Vaak wordt het anders genoemd ('vergroting eigenwaarde', 'ontdekken authenticiteit') maar het gaat allemaal over een punt: hoe sluit je vrede met jezelf en ga je werken met de talenten die je hebt. 

Sommige mensen zoeken leiderschap als onderdeel van de oorlog die ze met zichzelf voeren. Hoewel je in onze maatschappij ver kunt komen met deze motivatie, is er vanuit deze motivatie geen succes te behalen. 

Oorlog met jezelf bestaat vaak uit een innerlijke monoloog, die je ondergraaft, ondermijnt. Soms zijn het stemmen uit het verleden, die je vertellen dat 'je toch niets waard bent' of 'jij bent ook zo lui'. Het is pijnlijk, vernederend, vernietigend. Oorlog met jezelf kan ook bestaan uit een gewapende vrede, waarin je geen contact meer maakt met je innerlijk omdat daar zoveel pijn is, dat de liefde is afgedekt. Door geen contact meer te zoeken, voel je de pijn niet die er huist. 

Dit soort oorlog kost je niet alleen je levensvreugde, het kost je ook het vermogen om echt naar jezelf te kijken. Er zijn dingen die je heel goed doet, je hebt allerlei talenten die je dagelijks inzet en vast ook een aantal die je nog verborgen houdt. Er zijn ook zaken waar je minder talent voor hebt, waar je minder energie in steekt of waar je gewoon fouten hebt gemaakt. 

Je kunt op elk moment in je leven vrede sluiten met jezelf. Is het zo simpel? Ja, het is zo simpel. Het is niet noodzakelijkerwijs makkelijk, want je gaat een (levens)lange gewoonte aanpakken. Er is veel hulp beschikbaar op dit pad. En stap voor stap wordt het leven aangenamer.