Liefhebben

Het woord liefde, of het werkwoord liefhebben, roept in een zakelijke omgeving vaak giegels, afstand of schaamte op. Wij hebben in het Nederlands maar één woord voor verschillende soorten liefde. Terwijl iedereen snapt dat de liefde voor je postzegelcollectie een andere is dan die voor je partner. En je liefde voor je partner weer anders is dan die voor broers of zussen. En liefde voor familieleden anders is dan wat je voelt voor je huisdier. Toch hebben wij maar een woord, wat het gesprek hierover niet makkelijker maakt. Om helder te maken wat ik bedoel met liefhebben, halen we de oude Grieken van stal. Zij onderscheidden drie soorten liefde: eros, philia en agape. Dat onderscheid leidt tot drie soorten liefde. 

Aan de slag met liefhebben? Plan een relatieopstelling

 

Liefde als Verlangen naar meer of beter

Eros is volgens Plato het verlangen naar of de passie voor schoonheid. Deze schoonheid zit vooral in ideeen, en wordt weerspiegeld in objecten en mensen.  Het verlangen is groot, zo groot dat je risico's neemt. Lichamelijke liefde (wat wij nu erotisch noemen) is volgens deze Griekse wijsgeer en zijn volgers eigenlijk maar een zeer beperkt deel van eros (Eros was ook een godheid, die meer voor die lichamelijke liefde ging). Het kernwoord van eros is 'verlangen'. 

Meer over eros

 

Wederkerige liefde

Philia gaat over de liefde, de vriendschap tussen gelijken, tusssen mensen die veel gemeen hebben. Wederkerigheid, in de zin dat het gevoel beide kanten op gaat, is belangrijk bij deze vorm van liefde. Je kunt dus geen 'philia' voelen voor een postzegelcollectie, omdat deze collectie je gevoelens nooit zou kunnen beantwoorden. In fijne familie's is philia (ook) aan de orde. Aristoteles benadrukt dat voor 'philia' je van jezelf moet houden. Het kernwoord van philia is 'wederkerigheid'. 

 

Meer over philia

 

Onvoorwaardelijke liefde

Agape omschrijft onvoorwaardelijke liefde voor een ander. Het is een beheerste, rustige liefde. Het gaat om een liefde die niets terugverwacht, die er gewoon is zonder dat er wat tegenover staat. Agape gaat over doen wat goed is voor de ander, zonder je eigen behoeften in te vullen. Je geeft de ander de vrijheid. Agape is een concept dat veel in de joods-christelijke traditie wordt gebruikt. Het kernwoord van agape is 'onvoorwaardelijk'. 

Meer over agape

Je kunt er meer over lezen in dit engelse artikel uit de internet Encyclopdia of Philosophy. Op wikipedia is hier ook veel over te vinden, vooral in de engelse versie.